Okullarda itiraf sayfalarının tehlikesi: Ebeveynler ne yapmalı?
İlkokuldan üniversiteye kadar hemen hemen her okulun sosyal medyada itiraf sayfası bulunmaktadır. Bu sayfalarda kimisi arkadaşlarının gizlice çekilmiş fotoğraflarını paylaşıyor, kimisi sırlarını açığa çıkarıyor, kimisi de iftira atıyor.
Bazı sayfalarda masum itiraflar yer alırken, bazı sayfalarda çocuklar birbirlerinin özel sırlarını açığa çıkarıyor, arkadaşları hakkında yalan ve iftiralar yayıyorlar.
Milliyet’ten Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre, zaman zaman çocukların gizlice çekilmiş fotoğrafları paylaşılıyor. Pek çok çocuk sayfalara yayılan söylentiler nedeniyle zorbalığa maruz kalıyor.
Sayfalardan yapılan itirafların silinmesi mümkün değildir. Sayfaları takip edenler arasında okulla alakası olmayan yaşlı bireyler de olabiliyor.
BİR ÇOCUĞA ZORBALIK YAPILIYOR
Konuyla ilgili bilgi veren Altınbaş Üniversitesi Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Çakıroğlu, itiraf sayfalarının bir tür siber zorbalık olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çakıroğlu, gençlerin kendilerini çok zor durumda bulduklarını, kendilerini birçok yorumun, zorbalığın ve suçlamanın eşiğinde bulduklarını, çocukların ise psikolojik olarak bunlarla baş etmekte zorlandıklarını belirtti.
Sayfalarda seçilmiş kişileri korkutmayı, kızdırmayı veya utandırmayı amaçlayan içeriklerin paylaşıldığını belirten Çakıroğlu, aileleri ve okulları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Dijital dünyanın mahremiyeti ve sınırları ortadan kaldırdığını belirten Çakıroğlu, “Fotoğraf ve video içeriklerinin kontrolsüz paylaşımı çocuk ve gençlerin hayatları boyunca sorun yaşama riski taşıyor. “İçeriğin internete düştüğünde geri getirilemeyeceğini biliyoruz” dedi.
AİLELER HIZLI HAREKETE GEÇMELİ
İtiraf sayfalarında çocukları paylaşılan aileler ne yapacaklarını bilmiyor. Bu noktada bilgi ve fotoğrafların daha fazla yayılmasını önlemek için hızlı hareket etmek gerekiyor. Öncelikle okul yönetimiyle iletişime geçilmelidir. Gönderileri paylaşan kişilerin tespit edilmesi ve gönderilerin silinmesinde esas alınması gerekmektedir. Ancak bunun mümkün olmaması durumunda aile hukuki yollara başvurabilir.
Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAv) Koordinatörü Şahin Antakyalıoğlu, şunları söyledi: “Erişimin engellenmesi için www.ihbarweb.org.tr adresinden başvuru yapabilirsiniz. Alo 183 aranarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın müdahale etmesi istenebilir. Ayrıca suç duyurusunda bulunmak da mümkündür. Çünkü bu paylaşımlar Kişisel Bilgilerin Korunması Kanunu kapsamında suç sayılmaktadır. Gönderileri paylaşanlar 12 yaşını doldurmuş ve yaptıkları eylemin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu eyleme ilişkin davranışlarını yönlendirme becerisine sahipse cezai açıdan sorumludurlar. Bu tür olayların yaşanmaması için okullarda çocuklara bilinçlendirme eğitimleri verilmesi gerekiyor. Neyin suç olup neyin olmadığının açıklanması gerekiyor. “Ders olarak okutulmalı veya seminerler verilmeli.” (HABER MERKEZİ)