Haber

Malatya’da ofisleri yıkılan avukatlar: Savunma enkaz altında

Didem Barut

Malatya Barosu Başkanı Onur Demez, deprem sonrası kentte avukatların yaşadığı sorunları gündeme getirdi. Türkiye Barolar Birliği’nin katkılarıyla ve kendi imkanlarıyla Malatya Adliyesi yanına 5 konteyner kurduklarını ancak yeterli olmadığını söyledi. Demez, “Yüzlerce avukat işsiz kaldı, ekmeğini yedi, henüz kimse bizimle iletişime geçmedi” dedi.

Malatya Barosu Başkanı Onur Demez

‘Avukatlar kimsenin umurunda değil’

İki büyük depremin ardından ortaya çıkan tablonun çok ağır olduğunu ifade eden Demez, “Baromuza bağlı 500’e yakın avukat arkadaşımın işyeri ya yıkılmış ya da ağır hasar görmüş, kısacası kullanılamaz hale geldi. Malatya için oldukça yüksek bir rakam.Baktık kimse bize hemen destek vermeyecek.Türkiye Barolar Birliği’nin de desteğiyle 5 adet konteyner getirip Adliye yanındaki alana yerleştirdik.100 adet bilgisayar yerleştirdik. ve avukatlarımızın kullanımına açtık.Ayrıca sosyal tesis olarak hizmet veren binamızın sağlam olduğunu teyit ederek avukat-müvekkil görüşme ofisleri hazırladık.Yani ortalama 40 adet ofis hazırladık. Yetmez tabi ki, kimsenin umurunda değil, ‘ne yapacaksın’ diye soran yok. “Şu ana kadar hakim ve savcıya konteyner geldi ama bize soran olmadı. Malatya’da yargı yok ama savunma maalesef enkaz altında kaldı” dedi.

‘YENİ MAHKEMESİ BİNASI 2024’E ULAŞACAK’

Adalet Bakanlığı ve Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden yer isteyerek avukatlar için konteyner kent talebinde bulunacaklarını belirten Demez, “Bugün Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan Malatya’daydı. Gerekli incelemeleri yaptık, sorunlarımızı ve taleplerimizi kendisine ilettik.6 Nisan’da mahkemeler açılacak.Ancak Malatya buna hazır değil.Ne alt yapımız ne de şartlarımız buna uygun.Biz talepte bulunduk. sürecin uzaması cevap bekliyoruz.Malatya’da dört binadan oluşan bir adalet sistemi vardı.Üç bina şu an kullanımda değil.Bakan Bekir Bozdağ yeni adliye sarayın 2024 sonuna yetişeceğini söyledi. O zamana kadar TÜİK, Gümrük Ticaret İl Müdürlüğü ve Bölge Adliyesinin bir bölümü adliye olarak kullanılacak.

‘BU DURUMDA MESLEĞİMİZİ YAPMA ŞANSIMIZ YOK’

Maraş merkezli ilk depremde ofisi yıkılan avukat Erdoğan Murat Tursun, Malatya’daki avukatların zor durumda olduğunu ve gerekli tedbirlerin alınmaması halinde birçok meslektaşının işini bırakacağını söyledi.

Nalçacı İş Merkezi Dabakhane Mahallesi’nde bulunan hukuk bürosunun ilk depremde yıkıldığını anlatan Tursun, şunları kaydetti: “Malatya’da en çok yıkılan bölgelerde hep hukuk büroları vardı. Avukatların can damarıydı, yıkılan mahalleler aslında. Yüzlerce meslektaşım gibi benim de ofisim yerle bir oldu.”Enkaz bir kum yığını gibiydi. İlerleyen süreçte ofisleri yıkılan meslektaşlarımızdan mesleğine Malatya’da devam etmek isteyenler için kısa vadede fiziki şartların iyileştirilmesi gerekiyor ancak şu an için pek mümkün görünmüyor. Devlet tarafından henüz bir çalışma yapılmadı. Meslektaşlarımız yalnız bırakıldı, yalnız bırakıldılar.” “Olağanüstü hal nedeniyle yargı süreleri 6 Nisan’a kadar ertelendi. Ancak bizim mesleğimizi bu şekilde, bu sistemde icra etme şansımız yok. Bu da hak kayıplarına yol açacak ve en çok da vatandaş zarar görecektir.”

haber-sivrice.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu