Teknoloji

Evcil Hayvanınızla Sohbet Ettiğinizi Düşünün: Öyleyse Neden Bizimle Büyümelerine Rağmen Bizimle Konuşamıyorlar?

Bir çoğumuzun tanıdığı Sihirli Annem karakteri Taci gibi; TV şovlarında, filmlerde veya kitaplarda. hayvanların insanlarla konuştuğu senaryolarTasvir edilerek bizi eğlendiriyor ama gerçekte bunun mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz.

Peki bu neden mümkün değil? İnsanlarda bu yetenek nasıl gelişti ve hayvanlardan nasıl farklılaştı? Özetle, Hayvanlar neden insanlar gibi konuşamaz?

İlk olarak, iletişim ve konuşma arasındaki farka bakalım.

Yeryüzündeki tüm canlı türleri birbiriyle bağlantı halindedir. İnsanlar bunu konuşarak, beden diliyle, jestlerle, yüz ifadeleriyle veya işaret dili öyle Dilbilimciler ve psikodilbilimciler, hayvanların çeşitli şekillerde bağlantı kurduğu, ancak insan dilinden farklı olduğu konusunda hemfikirdir.

Hayvanlara gelince; bazıları çeşitli sesler çıkarır, dans eder, titreşimler gönderir, belirli hareketler öyle İnsanlar gibi sınırlı sayıda kuralla sınırsız sayıda cümle kuramasalar da birbirleriyle farklı şekillerde iletişim kurabilirler. Ama bu bir “dil üretimi” değil. İnsanlarda olduğu gibi sınırsız kelime üretemezler, belirli terimlerle sınırlı kalırlar.

Belki bazı hayvanların insanlar gibi konuşabildiğini düşünüyorsunuz. Örneğin, papağanlar. Ancak papağanlar veya muhabbet kuşları düzgün konuşamazlar bile. taklit ederler.Yani anlamdan yoksunlar.

İletişim, canlıların doğasından gelir.

Kediler aç olduklarında miyavlamayı öğrenmezler ve köpekler mutlu olduklarında kuyruklarını sallamayı öğrenmezler. Bireysel olarak insan korktuğunda çığlık atmayı zamanla öğrenmez. Ama konuşmak farklı, çocukluğumuzdan beri çevremizden maruz kaldıklarımızeşsiz bir yeteneğimiz var, konuşmayı öğreniyoruz.

Anlam üretmek tamamen insani bir yetenektir.

Kelimeler ve cümleler; Duyguları ve fikirleri ifade etmek için çeşitli kombinasyonlarda ve uzunluklarda düzenlenmiş seslerin ve hecelerin bir kombinasyonundan oluşur. Bu kombinasyonların her birinin altında anlamı”yatar.

Sözcüklere yüklediğimiz anlamlar, insanlar ve dünya arasındaki asırlarca süren bağın bir sonucu olarak ortak bir mutabakatla ortaya çıkar. tıpkı farklı dillerdeki sesler gibi, farklı anlamlara gelebilir. Tıpkı nesnelerin farklı dillerde farklı isimler alması gibi. Kısacası, konuşmanın arkasında hem ses üretimi hem de anlam vardır.

İnsan konuşma becerisinin nasıl çalıştığına bir göz atalım.

Konuşma yeteneğimizin ortaya çıkmasının ardındaki sebepler çok sayıda ve karmaşıktır. Bunlardan ilki, biyolojik sebeplerden dolayı

Araştırmacıların hayvanların neden insan gibi konuşamadığına dair vardığı ilk sonuç şu: vücudumuzun farklı şekillerde yapılanması. Daha spesifik olarak söylemek gerekirse; Hayvanlardan farklı bir akciğer, çene, dil, gırtlak ve burun geçişlerine sahibiz. Ancak bu argüman bir dereceye kadar yeterlidir.

Beynimizin bazı bölümleri konuşmamızda değerli bir rol oynar.

İnsan beyninde, kelimeleri anlamı iletmek için düzenleyen serebral korteks olarak da bilinen gelişmiş bir neokorteks vardır. beynimizde Broca ve WernickeAdlandırdığımız bölgeler dilin gelişmiş bölümleridir ve konuşmamızı sağlar.

Ayrıca FOXP2 dediğimiz gen, diğer bazı genlerimizin de aktivasyonundan sorumludur. Bu gen diğer genleri aktive ettiği için, Konuşma ve dilden hangi genler sorumludur?hala tam olarak net değil.

Elaine Morgan tarafından öne sürülen bir başka teori de, konuşma yeteneğimizin kısmen evrimsel yolumuzdan kaynaklandığıdır.

Doğrudan ağaca tırmanan maymunlardan değil, suda yaşayan maymunlardan evrimleştiğimizi belirten bu teoride, suda yaşayan maymunların evrimiKonuşmamız için gerekli sesleri çıkarmamızı sağlayan nefesimizi bilinçli olarak kontrol etmeyi öğrendiğimiz iddia ediliyor.

Kısacası konuşmak insana has bir yetenektir.

Bildiğimiz kadarıyla evrimimiz bize bu yeteneği vermiş ve bizi diğer türlerden ayırmıştır. Diğer hayvanlar çıkardığımız sesleri taklit eder veya dahili iletişim formülleri oluşturma yeteneğiBaşka hiçbir hayvan, insanlarla bire bir konuşma yeteneğine sahip olmamıştır.

akorenhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu