Sağlık

Depremzedelere psikolojik müdahale nasıl olmalı?

Deprem gibi afetlere maruz kalan çocuklara yapılan ruhsal müdahalelerin gerçek zamanlı ve doğru bir içerikte yapılması büyük önem taşımaktadır.

Depremde anne ya da babanın kaybı durumunda en güvendiği kişi tarafından çocuğa bir an önce anlatılması gerektiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, çocuğun yakını yoksa, bu bilgi çocuğun sorumluluğunu alacak kişi tarafından verilmelidir. Konuk, “Ölümün kendisi travmatik de olsa gerçek çocuk anlatılmalı, anlatılırken duygular gizlenmemeli, çocuğun sorduğu sorulara uygun ve kısa cevaplar verilmeli, ifade etmesine izin verilmelidir” dedi. onların duyguları.” tavsiye verdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, deprem gibi afetlerde çocuklara doğru yaklaşımı değerlendirdi.

Travma uzmanları müdahale etmeli

Afet zamanlarında ruhsal müdahalenin gerçek zamanlı ve gerçek içerikte yapılması gerektiğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, “Travma bilgisi olmayan çocuklara psikolojik müdahale uygun değil. Bu hem destek veren kişiyi hem de çocuğu duygusal olarak daha fazla incitebilir. Bu nedenle travma ile çalışan uzmanlar tarafından müdahale ve tedavi yapılmalıdır.” uyardı.

İlk adımda temel ihtiyaçlar karşılanmalı

Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, beyin sarsıntısı yaşayan çocuklarda ilk etapta amacın beslenme ve barınma gibi en temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirterek, “Çocuklar ancak bu ihtiyaçlardan sonra duygusal olarak iyileşmeye hazır hale gelir ve dengelenirler. karşılanır. Sonrasında çocuğun duygusal olarak bağlanması ve düzenlenmesi ve güvenlik duygusunun yeniden yaratılması sağlanmalıdır.” söz konusu.

Güvenli bağlanma travmanın üstesinden gelmede önemlidir.

Çocuk ile bakıcı arasındaki vefalı bağa dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, “Öncelikle bakıcıların kendi baş etme becerileri de çok önemli. Çocuk güvendeyse, rutin sürdürülebiliyorsa, çocukla bakıcı arasında güvenli bir bağ varsa çocuklar bu travmayı çok daha kolay atlatabilecekler.” söz konusu.

Sarılmak ve el ele tutuşmak bağ kurmak için önemlidir.

Yetişkinlerin çocuklara karşı ani ve yüksek olmayan yumuşak bir üslupla iman sağlamaları gerektiğini ifade eden Elvin Akı Konuk, “Ayrıca etrafta olabilecek yüksek sesler vs. Ani ve şiddetli uyaranlardan korunmak da çocukların tetiklenmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Sarılmak, sırtı okşamak, el ele tutuşmak gibi sadık dokunsal temaslar bağlanma açısından değerlidir. Örneğin çocukla birlikte yapılacak nefes egzersizleri sınır sistemlerini dengelemeye yardımcı olacaktır. Çocukların günlük hayatlarındaki rutinlere mümkün olduğunca devam edilmeli, rutinlerin devamlılığının yanı sıra düzenli bir uyku ve beslenme programı oluşturulmalıdır. Bunların yanı sıra hareket alanları oluşturarak hareket etmelerini sağlamak, inandıklarını ve yanlarında olduklarını sözlü olarak vurgulamak gerekiyor.” dedi.

Oyun güçlü bir araçtır

Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, oyunun değerli bir araç olduğunu belirterek, “Oyun, travmayı işlemek için çok etkili ve güçlü bir araç. Oyun aracılığıyla çocuk, neler olup bittiğini keşfetmeye ve anlaşılması güç olayları anlamlandırmaya yönlendirir. Oynadıkları hiçbir oyuna müdahale etmeden oyun içinde hayatlarını tekrar ederek rahatlayabilirler. Bu tür oyunlar evde, okulda veya evde oynanabilir. Daha büyük çocuklar için hobilerini gerçekleştirebilecekleri alanlar oluşturulmalı ve gerekli donanım sağlanmalıdır. Yaşadıkları travmatik deneyimle ilgili duygu ve düşüncelerinin susturulmaması, daha çok sözlü olarak dile getirilmesi onları destekleyici bir yaklaşım olacaktır.” söz konusu.

Çocuğa ölüm gerçeği anlatılmalıdır.

Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, çocukların yaşadığı beyin sarsıntısı sonrası anne-baba kaybı olursa bunun açıklamasının çocuğa en güvendiği kişi tarafından bir an önce anlatılması gerektiğini vurgulayarak, “Eğer çocuğun herhangi bir akrabası olmadığı takdirde, bu bilgi çocuğun sorumluluğunu alacak kişi tarafından iletilmelidir. Ölümün kendisi travmatik olsa bile gerçek çocuğa anlatılmalı, anlatılırken duygular gizlenmemeli, çocuğun sorduğu sorulara uygun ve kısa cevaplar verilmeli, duyguları hakkında konuşmalarına izin verilmelidir. . Kaybettikten sonra bile çocukların inanca ve etraflarındaki sisteme ihtiyaçları vardır. Güven ve sistemin yeniden geliştirilmesi, çocukla ilgilenen yetişkinlerin eski düzene geri dönerek ve sistemli bir şekilde devam ettirerek sağlanabilir.” dedi.

Hem duygusal hem de sosyal destek verilmelidir.

Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, toplum olarak çocukları hem duygusal hem de sosyal yönden desteklemenin, çocukların mümkün olduğunca hareket etmelerini ve sosyalleşmelerini sağlamanın, sadece ders sırasında değil verilen desteğin sürekliliğini sağlamanın değerli bir nokta olduğunu söyledi. sarsıntı zamanları, ama aynı zamanda gelecekte.

Çocuklar dirençlidir

Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, çocukların doğası gereği kırılgan bir yapıya sahip olduklarını ancak bir o kadar da dirençli olduklarını belirterek, “Uygun destek sağlanırsa travmatik yaşam olaylarının üstesinden gelme kapasiteleri var. İyileştirme kapasiteleri ile doğdukları için, yetişkinler olarak bu kapasiteye ulaşmalarına yardımcı olmak gerekiyor.” söz konusu.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

karaisalihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu